Jul 31, 2012

Tutorial Menjahit-Menebuk Lubang Eyelet Curtain

Salam semua..
Bertemu kembali kita dlm tutorial menjahit yer..yg kejap timbul, kejap tenggelam..hehe
Skrg sibuk menyiapkan tempahan baju2 raya..
Rasa nak rehat jap,regangkan segala urat2 sendi yg rasa mcm nak tercabut ni..
Terus tiba2 dtg mood rajin ler plak nak bt tutorial menjahit,tapi bkn jahit baju ye,jahit curtain..
 Curtain yg aku buat utk rumah baru aritu..
Bukan senang nak dtg mood rajin ni,setahun sekali je..selalunya dok mai mood malas adalah..ekeke
Jom belajaq,camna nak tebuk lubang curtain eyelet..
Kepada yg dah tau tu,dok dendiam yer..




Ini adalah kain curtain yg dah siap dijahit sekali dgn tape putih kat dlm tu..Aku buat kain di atas ni sebagai kening eyelet curtain rumah aku..












Ring curtain yg digunakan..ukur jarak antara lubang yg hendak ditebuk & tandakan lubang..Aku jarakkan setiap lubang ke lubang 6 inci,apapun terpulanglah.. nak byk kedut,kurangkan jarak setiap lubang..




Contoh lubang yg telah siap ditandakan..Bole gunakan pensil ke apa ke..aku bantai dgn pen jer..



Lubang dah siap ditandakan..tapi maaflah yer,gmbr kureng jelas sket lubang2 yg telah ditandakan..kena teropong betoi2 baru nmpk..hehe





Bila semua lubang siap ditandakan,tebuklah lubang tersebut mengunakan gunting..kalo x dak gunting,gigit jer dgn gigi..janji berlubang..ahaks




Ring2 comel yg digunakan..aku beli kat nagoya,murah jer..



Tutupkan semua lubang2 yg telah ditebuk tadi dgn ring2 comel yg di beli dari nagoya yer..Juz tekan2,sampai terdengar bunyi 'praaappp'..
itu menandakan sudah masuk ke dlm lubang ya..

 Yeay..dah siap masukkan semua ring2 comel ke dlm lubang yg ditebuk..Maka jadilah mcm gini..
Kemudian barulah,aku cantumkan serta jahitkan semula dgn kain yg dibawah.
Setelah berhempas pulas menjahit2..
ceewah..(ayat x tahan tu)..
&
Inilah hasilnya..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Tadaaa...
Eyelet curtain rumah baruku sudah siap..aku hiaskan curtain eyelet ni di ruang makan comel kami..
Lain2 ruang,nti kot2 mai mood rajin leh bt tutorial plak..
heheee..
Selamat mencoba ya ibuk-ibuk!
Kot2 nak buat curtain baru utk raya nnti..
bye...

*Nak bg tips sket yer cara nak ambil ukuran curtain
-bg yg gunakan railing biasa,ukuran kain mestilah 2x ganda ukuran sebenar railing..
Cth ukuran railing 100inci, ukuran kain yg perlu dibeli haruslah 200inci, termasuk sekali dgn kedut ya..(ini utk lebar ya,utk labuh juz ikut ukuran asal tingkap)..
-bg yg gunakan railing jenis yg berbatang mcm aku gunakn tu,x payah amik ukuran kain smpi 2x kali ganda yer..Cth ukuran asal railing berbatang 100inci, hanya perlu amik ukuran kain dlm 150inci shj, termasuk sekali dgn kedut..

~Kwn2..skrg busy ya amat, maaflah x sempat nak BW..nnti ada masa free2,leh singgah blog kwn2 yer..
sorry..

13 comments:

Aine Ainun said...

Wah wanie...
Beshnya pandai jahit...
Berseri2la umah baru nanti....

Kalo dekat nak je tempah ngan kamu

mummycda said...

cantiknya curtain umah wanie.....best save budget kalau upah org mesti mahai...untung pandai buat sendri.......:)

ashra said...

nak buat nak buat..

hehe..da plan da,tahun depan nak pindah,nak try jait lgsir baru.

thanks sharing.

>>EiN@>> said...

sub:ring tu mmg melekat cmtu je ke...dia bleh klip ke...

~IZZAH~ said...

cantik rumah depa... rajin2 la berblog mengenai deco rumah lps ni ok...

mummY daniSha said...

wahhhh cantek!simple but nice!

mariea said...

nice tutorial :)
salam kenal juga ya...

Nita said...

assalamualaikum...
blh tk buat tutorial pengiraan jarak yg plg ideal utk psg ring eyelet.atau blh tak tunjukkn gmbr mcm mana dan kat tmpt mana ring eyelet no 1 dipsg?tqvm

Noor Baizura said...

Terima KAsih sis ...ilmu yang dikongsi nie... jemput datang ke rumah saya http://warneewarnii.blogspot.com/

TQ

azraza said...

cantiknye curtain sis..
teringin sgt2 nk jahit curtain..
tapi tak pndai lagi..
sbb bru jer berjinak2
dlm bidang jahitan nih...hehe
apa2pun nice sharing..
sy suke..:D

adreen said...

Pandainya...ayat pun power best blog wanie ...thx for sharing...hasil yg mnwan...♡♡♡

adreen said...

Pandainya...ayat pun power best blog wanie ...thx for sharing...hasil yg mnwan...♡♡♡

mizzura said...

Tq for sharing