Dec 23, 2013

Cuti-cuti Hong Kong-part 1

Assalamualaikum..

Jom layan citer2 Hong Kong..
Kami bertolak ke KLIA seawal pkl 4 pg dr umh FIL & MIL di bestari jaya..flight kami pkl 9 pg..so,kena ada di klia 3 jam sblom berlepas iaitu pkl 6.30pg..

 MIL & FIL..
Sarapan dulu sblom berlepas..
Trip kami ni menggunakan agensi dr Andalusia..aku pun x tahu,sbb semua urusan pihak HQ aurawhite yg uruskan..aku just ikut aja..
Lps check in beg2 semua,sempat ler jgk bersuai kenal dgn stokist2 dr negeri lain..
Rasa rendah diri sebenarnya, 
mereka2 yg pergi tu semuanya hebat2 dlm biz, kebyakan dh ceburi 5-10 thn keats dlm biz..
Aku aje yg masih ijau pucuk pisang dlm biz, mereka ni otai2 dah..gerun aii.
Rezeki aku juga walopun masih ijau lumut,tp terpilih utk bersama2 holiday dgn geng2 hebat ni..harus ku sedut aura2 hebat mereka..
Lps dgr taklimat serba sket dr travel agent, kmi pun bergerak naik flight..Duta produk Hanez Suraya pun ikut sekali yo trip ke HK kali ni..
Merasa jgk berholiday bersama retiss you..hehe..

Hoyey..
cik dania dah x sabaq nek kapai terebang..1st time la katakan..

Antara santapan perut kami ats flight..
Noodle chicken..cik dania punya..
Nasik lemak..mesti ler aku punyakan..
Nama pun hantu nasik lemak..
tetap menjadi pujaan hatiku,walaupun di ats awanan biru..nyum2..kenyang..
lps kenyang mkn,aku sempat belayar sekejapan..kehkeh..
follow cik dania..hubby x tido,dia tgk movie ape ntah..
Ni merupakan kali kedua aku naik flight,yg 1st dulu pergi beijing..
Cik dania untunglah ko yea,umur 5 thn dh merasa naik kapai terebang..mama ko dh tua bangka bru nk merasa..huhu
Takpa,better late than never kan..heheh
1st time jgk merasa naik airbus..kapal sgt besar & ada 2 tingkat..hehe..
aku x ketahuan apa pun,hubby yg  bgtau yg kami naik tu airbus..
Aurawhite mmg awesome!!..

Syukur..dah smp pun HK..
masa yg diambil dr KL ke HK lebih kurang 3 jam setengah camtu lah..
x ler lama sgt kan..vontot pun x sempat nk merasa kebas pun..
cik dania ok jer walaupun 1st time naik flight..
Risau jgk takut dia boring ke apa..
dia baik sokmo.

X sabar nk jelajah bandar yg dikenali sbg
'NO MONEY NO TALK'
Serba serbi mahal..
Sebotol mineral kecik rm10 ajo..haha..
Mau pengsan kejap..
Airport Hong Kong..
pengawasan imigresen di airport HK sgt ler ketat..nyampah betul aku..
hubby kena tahan sekejap..sbb katanya muka x sama cam dlm passport..
Poyo betul..menyusahkan org jer..
org lain dh settle semua,hubby je tersangkut kat imigresen..lps check berkali2,baru lpas..nasib baik lgi..

Lps settle semua urusan di airport terus bergerak ke destinasi pertama..ada bas yg sdg tgu kami..
Jom kita shopink2 perabih dowett di ladies street..

LADIES STREET

Time kami pergi tu adalah musim awal winter..so cuaca x de lah sejuk sgt pun..lebih kurang cuaca di cameron highland ajo..
Sebelah mlm baru terasa kesejukannya..
Apa yg aku perhatikan,org2 di HK suka berjalan..jalan pulak laju2..masing2 nmpk sibuk utk menuju ke destinasi..x main la nk jln lenggang lenggok mak limah..sbb tu lah mereka maju..sbb sentiasa cpt & cargas2..
Satu lg org2 HK ni agk sombong,x frendly.


Ginilah ropanya ladies street..lbh kurang mcm petaling street ajo..
Mcm2 ada jual kat sini..baju,kasut,beg,souvenier2 dll.
Tgk brg2 x de lah nmpk cam best sgt pun,x de yg menarik sgt bg aku..
Brg2 yg ada lbh kurang mcm kat tmpt kita.
Lgpun aku x de mood ptg tu,sbb sakit kaki & 1st day peod.mcm x selesa sket rasa sakit pinggang lenguh kaki semua ada..huhu..
 Jenis x pernah pakai kasut bertutup, bila pakai je sakit kaki..cik dania pun sama jgk.org lain berfoya2 shopink sakan kt ladies street, kami berfoya2 carik kasut lain sbg pengganti..nk jln jauh2 sgt pun x bole sakit kaki ya amat mcm dh nk tercabut kaki..cik dania pun terus x mau jln,suruh dukung ajo..adehhh..
sempuutt mak!!
Akhirnya terjumpa kasut pilihan hati..
Selipar jepun..haaa,amik..aku pusing HK dgn selipar je..kasut tu lah yg paling selesa..
Cayalah..
Hasil tangkapan dkt ladies street ialah selipar ajoo..Selipar aku+cik dania hrga lebih kurang rm50..huhu..mahai.
selipar ja pun..tp terpaksa jgk beli sbb dh x tahan sgt2..
Heeybat..mai jauh2,beli selipar je..

Lps selesai shopink2 kami bertolak mkn mlm kat restoran apa ntah namanya,aku pun dh lupa..
X sempat nk amik gmbr mkn2 kali ni,sbb mood letih+sakit kaki semua..
Dok nmpk bantal je yg paling best..
Baru kenal2 sembang dgn geng 
stokist2 lain..
yg tgh tu dulunya lawyer,skrg bt biz on9 full time.masih solo lg tue..
Yg ujg tu mcm otai, berbiz dah 16thn,
Umur 40-an, tp muka cun awet muda,pndai bergaya mengalahkan ank dara..
Jeles aii..

AVENUE OF STARS

Lps mkn mlm & solat maghrib kami bertolak ke avenue of star utk tgk keindahan bndar hong kong & kerlipan neon2 yg bergemerlapan di waktu mlm..
Mmg sgt cantik..
Ada light show diiringi muzik.
Sempat ler layan sekejap,
posing2 gmbar 2-3 keping dgn 
hanez suraya..

 Dgn hanez suraya..orgnya tinggi lampai,mmg sesuailah jadi model..kulit putih melepak..hehe



View bandar HK di waktu malam..
X larat dah nk jalan ke hjg sket utk tgk patung jet li dll..
Bertapak kat situ je menunggu light show..

Foto kenangan di Avenue Of Stars Hong Kong..

Asyik layan lampu2 cantik itu, pastu dgr cik dania berdengkur ats dukung hubby..heheh..
Cik dania dah tdor..sian dia,letih la tu..
Kami pun terus bergerak ke bas..
Masa tu show lampu2 tu x abis lg pun,tgk jam bru pkl 8.05 mlm.
Awal lg rupanya..
Bkn takat cik dania je letih,
kami pun sama..
X sabar nk blk hotel..nk titooo..
yahooo!!

Dlm perjalanan tertnya2 jgk travel agent,hotel yg kami nk menginap tu camno..
Risau jgk aku melalui pembacaan para blogger yg pernah ke HK,khabarnya hotel kat HK semuanya mahal2 & kecik.
Ada yg terpaksa solat ats katil sbbnya bilik terlalu kecil cukup2 utk satu katil & toilet sajo..pastu travel agent cakap biarlah rahsia..
Masa on da way ke hotel,lalu celah2 bangunan x siap..gelap semcm jer, dh mcm lorong hj taib pun ado.huhu..
Msg2 pakat tawakal jer,takpe lah kami terima aja if dpt hotel mcmana pun sbb dpt percutian free dtg HK pun dah Alhamdulillah..itu pun dah kira ok sgt.
x yah byk songeh..redha ja.

Sekali smpai dpn hotel..
Wowww!!
masing2 pakat senyum smp ke telinga..

Harbour Grand Hotel, Hong Kong

Hotel ni nmpk dr luaran mmg cantik & mewah..bilik x tahu lg ler camna kan..
Harap2 cantik jgk lah..
Jom tgk view hotel dulu..



Sesuailah dgn namanya..
mmg nmpk grand pun..

Masa kami smp ada org main muzik pachelbel..hubby suka la muzik tu..
Sempat layan sekejap muzik yg amoi tu mainkan..


Dpn bilik kami..no 1118
Cik dania dah kepenatan tahap atromen tu..muka monyok je..dh x mampu nk senyum2 posing kepala senget dia dh..hehe

 Haruslah aku snap pics dulu masa bilik masih kemas, sblom bilik bertukar menjadi huru hara..


Alhamdulillah.. bilik yg sgt2 selesa.
Terus bersmgat waja aku nk pulun berbiz kaw kaw lg pasni..kot bole cuti2 free lg camni..heheh



Ok..mlm tu tido dulu.mau rehat puas2..
Sbb esoknya nk berlibur di tempat idaman cik dania..
Disneyland aku datang!!
Hoyeeyy

6 comments:

Rasp said...

perghhhh...
memang membakar semangat utk bizness lah ek sis....
hotel dia memang grand sesuai dgn namanya...

mamaonie said...

Wanie!!
Syoknya cuti-cuti overseas free! ( walau hakikatnya penat lelah biz selama ni kan)..
Bestnya...congrates..
Fad doakan bisness wanie makin sukses..nanti boleh jalan- jalan gini lagi...aminnnnn...
P/s: Wanie kalau mekap mesti cun jugak la cam si hanez Suraya tu... .

Kakzakie said...

Bestnya Wanie!! Dania juga yg untung dapat ikut sama. Jadi duta pun untung juga kan. Free aje pergi - kakak suka dia tak sombong pulak tu:)

hazlina azmi said...

sonoknya melancong ke hong kong,untung u...blogwalking,jemput ke follow blog saya..http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

traveller said...

Siapa nak try beraya diperantauan?best!!satu pergalaman yg berbeza.kat perth pun ada holiday bungalows run by a muslim malaysian family. memang harga berpatutan dan service thumb up lah.

traveller said...

http://www.mahiratravels.com/go-perth

Www.mahiraholidayhomes.com