Sep 22, 2013

REZEKIKU ADA DISINI - ALHAMDULILLAH

Assalamualaikum...

Amboi lama sguh rasanya x jengok blog kesayangan hamba.. kekangan masa yg teramat sgt membataskan diri ini utk singgah ke blog seniri apatah lagi nak berkunjung ke blog teman2..

Ermm,bila dah lama x update blog,otak jadi beku..x tau nk mula dari mana sbb terlalu byk cerita yg tersimpan dlm kepala..
hrp2 lps ni x terlupalah semua cerita2 yg terperam bak ikan pekasam tu, sbb nk abadikan jgk dlm blog ni, walaupun cerita sudah berkurun.. Ada juga yg pm ke fb, bertanya 'akak dh x nulis blog ke'?
hehe..akak tetap akn nulis blog dik.dah masuk thn ke-5 mempelopori dlm dunia blog ni.. x mgkin aku akn tinggal dunia berblog bak kacang melupakan kulit.ewahh..
Walaupun dh 5 thn bergelumang dlm dunia blog, tp aku tidaklah seaktif mana, follower pun ada berapa kerat saja. blog ni byk aku coret2kan kisah hidup aku.. kat sinilah selalu tercetusnya idea merapu meraban bercerita kisah kehidupan yg serba sederhana ini.. adik2 syg semua teruskan membaca yea belog akak, kalo lama x update tu maknanya akak sibuk ler..x sangka ada jgk yea peminat blog aku ni..hehe
Dulunya pernah terniat nk private kan shj blog ni, tp sejak berkecimpung dlm dunia biz on9 blog ini juga antara penyumbang tara terbesar memberi rezeki untuk aku..lalu aku lupakan hasrat utk private blog ni.
Skrg ni aku ada 3 blog biz & 4 page fb biz yg aku perlu uruskan update segala info ttg produk & menjawab segalanya semua pertanyaan..tu blom termasuk yg personal fb & blog lagi..
mau lenguh jari jemari kalo nk update kesemua kan kan..Tgn ada 2 ja nk buat..hehe.

Alhamdulillah, Allah buka jln untukku, biz on9 yg baru merangkak terkedek2 memasuki usia 1 thn lebih,makin berkembang dari hari ke hari..Terima kasih YA ALLAH,di atas kurniaan nikmat MU ini..
Kalo dulu tibanya Ramadhan sibuknya bkn kepalang, menyiapkan tempahan baju raya smp x keluar rumah,tp ramadhan kali ni pun sibuk jgk membungkus order2 dr customer tersayang utk di pos..
bila dah x sempat nk buat sorang, amik pembantu utk tlg apa yg patut..kebetulan adik aku baru lps stpm, dok menganggur..jadi aku ajak dia bantu aku..lega sket..
Kdg2 bila teringat blk, berlinang airmata, rasa terharu,bersyukur x terhingga..rezeki yg Allah beri harini adalah sesuatu yg x pernah di sangka..Benar setiap ujian Allah tu ada hikmahnya jika kita redha seadanya..
Bila sesuatu rezeki kita ditarik, percayalah sebenarnya ada rezeki lain yg Allah nk gantikan buat kita..Mgkin itulah yg lebih terbaik buat kita..Rezeki Allah nk bagi,siapalah dapat menduga..Bila2 masa Allah bole bgi kpd siapa yg Dia kehendaki &  perlu igt bila2 masa jgklah ALLAH bole tarik semua rezeki yg kita ada harini dgn sekelip mata..




Alhamdulillah, niat berniaga utk bantu suami, org tua kian terlaksana..terima kasih Ya Allah kerana Engkau permudahkan semuanya..sekaligus membuktikan kepada mereka & mereka yg dulunya memandang aku hnya sebelah mata..kerana apa?? kerana aku memilih kerjaya sbg SURIRUMAHTANGGA.. Kolot sguh bg mereka, padahal itulah kerjaya yg paling mulia..
Sebelom ni aku pernah terai bidang jahitan, smbil2 terima upah menjahit tu aku jual produk kecantikan dari rumah..Lps tu aku cuba jual baju kurung kanak2 secara on9, bila nmpk kurang sambutan aku try pulak jual baju kanak2 yg ready made secara dropship iaitu promote produk org lain, aku hnya mkn komisen shj.
Pernah jgk terniat dihati nak jual mee kari kat dpn umh..teringin tp malu la plak rasa..hehe..
Di awal thn 2011, slps berjumpa & sembang2 dgn BIL asrul, hubby menyuarakan hasrat utk buat biz on9 lebih kurang mcm BIL..Ternyata,bidang yg aku ceburi ni adalah dr cetusan idea suami tersayang..Allahuakhbar..Bidang ini menjadi..

Sedikit kronologi ttg biz kami ni..bermula pada awal thn 2011.Bermodal rm500, masa tu terketar2 nk cari rm500 pun..puas korek sana sini..tp x lah smp meminjam dgn sesiapa..
Kami guna rm500 tu utk order sebotol TATHION TAB dgn BIL asrul..sebotol tu ada 500bj,60 bj kami try utk diri seniri lagi selebihnya kami repack semula dlm botol2 kecik 60bj..
Pastu aku start promote tathion tab dlm blog inilah..cuba iklan dkt website2 pengiklanan free, kdg2 pulun beriklan berjagalah aku smp ke pkl 2-3pg..
Masih igt lg 1st customer yg order dgn kami ialah vivi aryana, bank in duit rm240..
Gelabah abis masa dpt 1st payment dr customer..terloncat2 lah aku seronoknya x tau nk ckp..ya, aku hnya seorang surirumah yg zero income nya,dapat rm240 semesti dh seronok x terkira..mgkin bg org lain rm240 tu apalah sgt kan..tp bg aku besar nilainya..x smp semggu tathion yg aku repack tu abis terjual..Alhamdulillah..berbunga2 rasa hati..
Kemudian order lg dgn BIL asrul.kali ni order 2 botol pulak,satu botol guna modal rm500 tu,sebotol lagi guna duit untung jualan tathion..begitulah seterusnya modal rm500 tu makin berkembang & berkembang..selama setahun aku berniaga satu sen pun duit untung aku x pernah amik..semuanya aku simpan utk besarkan modal.. Hubby selalu pesan, nk biz bertahan lama, bila dpt duit untung jgn nk joli katak, beli itu beli ini..
Teringat dulu, bila hubby ada mesyuarat blk lewat..Aku akn tglkan cik dania kat jiran sebelah,lps tu naik motor ke pjbt pos utk pos brg..lps settle pos brg on da way blk kdg2 hujan turun..nekad redah jgk hujan lebat yg turun tu,sbb risau cik dania tgl kat org..Tak mengapalah basah pun basahlah, bila dpt tgk cik dania dpn mata, lega hati walaupun baju dah basah kuyup.
Alhamdulillah lps tu ada rezeki lebih, hubby beli kereta satu lagi utk aku uruskan persekolahan cik dania dgn biz..Hakikatnya bkn senang nk senang,bkn susah nk susah..
Biz yg dulu bermula dgn rm500 itu, berkat doa kedua org tua aku & kedua mertua ku, skrg byk produk aku dah mampu jd stokist..
Secebis ingatan utk diri seniri & kwn2..sehebat mana pun kita, seberapa byk pun gaji kita, sebesar mana pun jawatan yg kita pegang hari ini, tnpa doa dari kedua ibu bapa kita, sebenarnya kita ni tiada apa2..

Kini aku dah nmpk jalannya..Aku mahu terus berusaha..terus mengorak langkah.. Walaupun terkadang penat x terkata, melayan kerenah customer & dugaan biz dtg pelbagai cara. Tp semua itu bagi ku alah bisa tegal biasa..rezeki x kan dtg bergolek semudah yg disangka, perlu dikorek digali sedalam-dalamnya..
Bersyukur dgn rezeki hrni, walaupun x kaya, x punya kereta mewah, rumah x sebesar istana & x punya wang berjuta-juta, tp syukur Alhamdulillah apa yg aku ada..

Ternyata aku dah mula jatuh cinta dgn dunia bisnes skrg,walaupun aku tahu risikonya sentiasa ada..
Ya Allah, Engkau permudahkanlah segala2nya....
Berkatilah rezeki aku ini..

9 comments:

Kakzakie said...

Tahniah dari kakak dan betullah setiap perjalanan kita perlukan resti mereka yg paling hampir dlm hidup kita.

Syukur alhamdulillah..

Aine Ainun said...

Ya Allah
teruja bangga...
n nak kata kat wanie...
Tahniah...=))))
Saya bangga sangat dengan Wanie...
Mmg setimpal usaha dengan apa yang wanie dpat...
teruskan wanie...

Saya nak amik semnagat wanie...sungguh...
Tapi...mungkin lambat utk saya mulakan...

ashra said...

alhamdulillah wanie..
hepi for you...

saya sini turut mendoakan wanie terus berjaya k.hanya doa... =) takpekan..nak beli produk,saya mmg jenis tak pakai pape pun..facial wash semata

Papepun,benar kata wanie..rezki Allah berlaku pada sesiapa di kehendakinya.dugaan diredhai,nikmat disyukuri..

satu hari teringin jadi cam wanie..doakan ye...
cuma masa belum mengizinkan.saya yakin,tiap kita tetap telah ditentukan jalan yang terbaik =)

LYAfrina said...

Alhamdulillah.. Kagum lya dgn wani.. Serius.. Lya x tak tahu pon wani melalui kesusahan smpai camtu.. Naik motor... Lya igt wani mmg ada bisnes sjk awl dr family.. Kagum lya.. Dari zero to hero. Lya doakan moga bisnes wani akn trs bkembang n maju..

Psl blog.. Lya pon camtu.. Bla ada msa bru update.. X kisah la cerita dh basi pon.. Niat nk abadikn kngan utk gnerasi kt.. Nk bhnti menulis x kot.. Syg sgt2.

RedRose said...

salam wani, good for you. I think you will make a good future in business. since wani ni rajin kan. tak macam kita, xberapa rajin nak promote barang. semoga sukses ye yang. :)

Cho Zila said...

teruskan usaha.. patutler sunyi sibuk ngan bisnes.. akak bangga dengan pencapaian orang yang mampu untuk menjalankan bisnes sendiri...

zuliana abd rahman said...

Yana kagum dengan wanie, tumpang gembira juga sebab wanie berusaha keras utk berjaya.Baru setahun dah nampak hasilnya.Terkadang terfikir juga nak ikut jejak rakan2 lain yg buat online bizz tapi masih belum mampu untuk mulakannya lagi.

Insyaallah suatu masa nanti, bila Izz dah besar sikit bolehlah fikirkan semula.Harap wanie sudi beri tunjuk ajar dan tips yer :)

mamaonie said...

Wanie seronoknya fad tengok bertimbun- timbun kotak barang online Wanie tu.. .suka sangat! Moga Wanie terus sukses... . Betulkan setiap yang jadi dalam hidup kiter dier yang lebih tau...

mummY daniSha said...

cngrat wanie....salute dgn usaha wanie =)