Jan 10, 2013

Holiday-Langkawi II

Citer pasal cuti2 langkawi thn lepas masih x abis update lagi..
tulah, org buat part2 aku pun gedik nak ber part2 jgk.
so, berkurun la baru nak muncul part seterusnya..adehh!
Tambah2 sejak cik dania start taska, bz memanjang aku..
Hari pertama ok, masuk hari kedua cik dania demam..
Lepas tu pergi taska 3 hari, demam pun x berapa nak baik lgi, 
smlm & harini cik dania cuti lagi sbb sakit mata plak..
sian cik dania, mcm2 plak sakit..

Ok,sambung blk citer langkawi nun..lepas nyenyak tido mlm tu 
(amboii lama betoi tido smp masuk thn baru)..
esoknya lepas subuh kami terus bangun dgn gigih & semangatnya..
mood letih sudah pergi..mood holiday sudah marii daaa...

So,lepas breakfast dgn fast2 nya,kami 3 beranak terejun laut..yehaaaaa..
kali ni aku pun hentam terejun sekali, pedulik hapa labu..aku mau bercuti puas2..
Gambar kami berjimba mandi 3 beranak x da lah,sbb x dak org nk amik gambar..
msg2 khusyuk menyelam..ehh,reti menyelam ker??..heheh

Lepas mandi puas2 blk semula ke treehouse kami..siap2 semua comei2 belako,kami pun check out. treehouse ni cuma available semalam jer,mlm seterusnya ada org dah booked..
Kami pun keluar semula berkelana, mencari tempat berteduh utk mlm seterusnya..

Si kenit dah siap..tgu mak apak nya dok bersolek..
Cam besa,posing dulu sebelom check out..
kameraman tgh amik gmbr model si kenit pose atas kerusi
My love!..ehh,dah gumuk..haha
relax nmpk!
Babai treehouse..see again!
Check out..kali ni semua urusan check in,check out aku yg uruskan.
Hubby cakap dia nak train aku. Dia nk tgk bole ke x..ehhh,tgk org lah..
  Lepas check out,jln2 cari makan dulu..
Masa mkn baru discuss dgn hubby kita nk stay mana mlm ni & nak buat ape ptg ni..
So,hubby ajak buat mangrove tour..
pusing2 cari tmpt menginap utk mlm seterusnya,survey2 punya dptlah Langgura Baron Resort.
RM150 per nite.
Lokasi dkt2 dgn tmpt yg mlm kami stay 1st tu jgk, mengadap pantai jgklah..hehe..
feveret,nk buat camna..




 Bilik ni best sbb ada 2 katil, bilik pun besar..nak mai ramai2 pun bole muat.
Ada bath tub besar kemain lagi, kami berendam 3 beranak pun muat..heheh

Settle semua pasal penginapan hari tu, kami bergegas utk aktiviti ptg kami iaitu MANGROOVE TOUR.
Kami sewa private bot RM250, saja x mau campur dgn org2 lain, nak privacy lebih la kunun..
Kalo yg sharing bot murah sket RM90 seorang, tp ramailah satu bot ada 12 org.
Selain tu, kenapa kami sewa private bot sbb bole jimat masa, amik masa 3 jam shj.
Kalo ikut yg sharing bot,masa yg diamik 6 jam..
so, kami dah jimat 3 jam.tp dr segi duit x berapa nk jimatlah..hehe
Dari pantai cenang kami bergerak ke tanjung rhu, tempat utk naik bot.
Nin dia, tmpat utk naik bot..
Anak, bapak & drebar bot yg belakang tu..Cik dania mula naik bot,diam ja..ketaq la tu..Tapi sebenarnya mak pak dia pun ketaq lutut jgk,tapi cover je, buat2 riuh sembang dgn drebar bot..
 Mula2 naik, singgah sangkar ikan,tgk ikan mcm2 yg pelik2..
 Ni namanya ikan buntal..comei je..baby lagi nie..
Ni ikan pari hitam..besar woo..,tp x nmpk sgt dlm gmbr sbb cahaya..
Lepas tgk ikan2,kami gerak lagi..Kali ni menuju ke tmpat Eagle Feed.
Merenung masa depan..ceewah!
 haa..dah smp..nmpak x burung helang tu..tmpat ni mmg dikhaskan eagle feed utk bt show kpd pelawat2.Helang2 tu dah sedia maklum,dgr je bunyi bot,pakat serbu ramai2..makan..makan..gmbar x byk sgt amik waktu ni,sbb buat video..

 Masa ni drebar bot tu tgh bg makan burung, caranya buang daging2 dlm air,pastu pusing enjin bot kuat2..
Pastu helang2 pakat mai sambaq daging2 dlm air tu..
Risau jgk aku,takut kang x kenyang helang tu sekali dgn kami kena sambaq..


Cik monkey dok bersidai..Phewiitt!
Teruskan lagi pelayaran kami, smbil menikmati keindahan alam semulajadi, indahnya ciptaan Tuhan..
Sapa2 yg bercadang nk bercuti ke langkawi,aku sarankan trylah mangroove tour ni..sure x kan menyesal..
Mmg terbaik!!!
Selalukan kalo dtg langkawi tmpt yg wajib pergi mcm kabel car,mandi pantai,underwaterworld, tasik dayang bunting,shopink (semestinya kan??), beli cekelat, pinggan mangkuk, pergi makam mahsuri bla.bla..
Cer buat mangrove tour ni, aku yakin sepenuhnya sure teringat smpi bila2 lah & menjadi kenangan terindah..
X sangka rupanya Langkawi ni masih byk tmpt semujadi yg belom diterokai,cantik2 belako..
Ni dah smp Gua Buaya..Gua ni adalah tempat buaya tinggal..Jom tgk apa ada yg tu?
Dalam gua buaya..bole masuk dlm tu, mcm terowong..
Masa melalui dalam gua tu takut jgk kang ada buaya dok relax dlm tu..berselerak kami!
Dah keluar dr gua buaya..tgk dr luar,gua tu berbentuk mulut buaya..
sbb tu lah diberi nama gua buaya tu..dulu mmg tmpt tinggal buaya,
tp skrg bot2 asyik dok lalu sini bising2 semua,buaya2 pun dah cabut dah,cari tmpat lain.

Turn Cik Dania plak merenung masa depan..heheh

 Terus kan lagi perjalanan, pastu singgah di Gua Kelawar plak..tgk tmpat tinggal kelawar..



 Dlm hutan pun,customer sibuk call nak order brg..adehh!! bg lah chance i nak bercuti kejap..huhu







Cantik sgt2..mcm x percaya ada kat langkawi negeri seniri..tgk cantik sgt rasa cam kat obersea ja..hehe
Hahh..tmpt ni lah selalu tgk iklan2 dlm tv.tp x tau ada tang mana..rupanya kena naik bot, baru melalu sini..




 Gua Cherita..Menurut drebar bot, disinilah bermulanya cerita Hikayat Merong Mahawangsa berlaku,dimana seorang puteri dr China diculik oleh seekor burung besar, disembunyikan di dlm gua ni..


Dah smp pun kami.Kami turun kat Tanjung Rhu Resort Beach..Tanjung Rhu adalah antara luxury resort lah..tgk dlm internet bilik mencecah belas2 ribu pun ada..hehe..ada berani??
Dulunya tmpat nie dibuka utk public,bole je sapa2 nak dtg mandi2 kat sini.tp skrg pihak Tanjung Rhu dah private kan beach ni.. Hanya yg dtg menginap di hotel tanjung rhu @ yg buat aktiviti mangrove tour saja yg bole masuk ke kwsn pantai ni.. Pantai ni cantik sgt2,sbb pantainya terlindung..x de ombak, air tenang, pasir putih melepak.. alang2 dah smp,kami ronda2 sekitar..tapi kswn hotel x bole masuk lah..




Selamat datang ke Langkawi..ada gaya dak??

Masa on da way blk, tanya hubby 'bila kita nk merasa dok Tajung Rhu Resort plak bangg?'
Then hubby cakap ' abg x mau dok tanjung rhu, abg nak merasa dok Four Season Resort'..haha
Elehh..berlagak konon!!

Four Season Resort merupakan resort yg termahallah di Langkawi ni..semalam mencecah puluh2 ribu yer..
Terletak berdekatan dgn Tanjung Rhu Resort tu.. ada private beach.
sapa2 yg banyak duit tu,bole lah merasa dok sini..Isshh..agak2nya, kalo stay sini mesti dorang x lena kan..rugi rasa nk lena sbb bayaq mahai..

Dalam pkl 5 ptg, bertolak blk ke pantai cenang tmpt penginapan kami..Pkl 6 ptg, smpai bilik, rehat..td on da way singgah bgkus makanan siap2, sbb x larat nk keluar dah mlm tu..penat ber mangrove siang tadi..hehe
Jumpa lagi di part & jalan2 di hari seterusnya..
tata..

8 comments:

zuliana abd rahman said...

next time pi Langkawi mesti cuba mangroove tour nie.masa tu Izz dah besar kot (^_^)

ashra said...

wah.wanie.cntek2 gambo
huwaa.bile la sy nk smpi laks
penah skali g lgkawi,tp dgn fam hubby,so g daratan je

pulau2 x jejak lg.tu hubby kate,next time kita g sndiri,jelajah pulau laks.cntek2 kan.

psttt.wanie nampak muda lah.slim gtu.hehe

LYAfrina said...

sian dania..moga dia cpt sembuh.. asya ni pon demam..dah seminggu++, xbaik2 lagi...


bestnyer bercuti..lya x pnh lg jejak kaki ke langkawi..teringin gak nk ke sini

Masya said...

cantiknya gambar² terang sg.. x pernah pergi sana lagi... teringin sgt nak pg..

RedRose said...

holoh holoh holoh... comeynya laaaa your dotter tu. kemain pandai berposing. bun when I look at her mummy, ouh, patutla comey gilosss. got a very prety mummy upanya.
bestnye sis!!! just when la will I got da chance to have a break with my family. dah tepu rasanya asek keje aje.
sis, ikan buntal tu boleh pegang ke? tak beracun eh? huhuhuhu

QA's ~ mamapapa said...

seronoknya cuti2 langkawi..salam kenal..jmput follow kmbali :)

Cho Zila said...

buat akak terujaler nak gi langkawi sekali lagi... dan lagi...

Has Liana said...

$alam sesiapa nak ke Langkawi saya ada homestay btul2 tgh pekah kuah.. 3blik full aircond pantry n ruang tamu.. semalam rm250 2 mlm ke atas hanyalah rm220 sahaja.. selain itu saya juga mnyediakan mangrove tour 2 jam dgn hrga rm170 sahaja !!! island tour keta sewa pn ada hubungi sy na 0134569984 ana..