Sep 4, 2012

Open House-Raya Ke-4

Harini baru sempat nk bercerita ttg open house yg dibuat masa raya ke-4 lepas..
Kali nie aku decided utk masak seniri makanan kegemaran hubby iaitu mee kari.
Mula2 dah panic, sbb cari udang x jumpa..
Bahan2 yg lain semua dah ada, tgl udg je x beli lagi..
Ptg sebelum tu dah terjah 3 pasar malam, tapi x dak jual udg pun..
Kata penjual2 ikan dkt pasar malam, udang x da waktu tu.
 Terus ketaq pala aku, sbb udang adalah bahan wajib utk nak buat mee kari..
X dak udang, maka x jadilah mee kari aku..

Pagi tu seawal 6.30 pagi aku dah terjah pasar borong..
Malangnya, masih x jumpa jgk udang..
pastu tergerak hati nak singgah pasar dkt Giant umh aku dulu pula,
Alhamdulillah, terjumpa udang kat situ.. terus angkut udang 3 kilo..
Lepas tu laju2 terus balik umah, get ready to cook..

Start memasak pkl 8 .30pg..
Cik Dania, hubby yg tolong handlekan dia.
Pong pang pong pang, bersilat memasak sorang kat dapur..
Dlm pkl 12.30 tgh hari, siap mee kari aku.. 
terus dihidangkan panas2 kepada tetamu..
Yg kat atas tu, antara sedara mara yg terawal terjah..hehe
Menu open house kali nie Mee Kari, Bihun Goreng, Mee Goreng, Ketupat 
& Rendang serta biskut2 raya..
Mee kari aku masak, bihun & mee goreng serta ketupat mak aku yg tolong buatkan..
Kuih2 raya, cam besalah.. order2 ajer..
Dalam byk2 menu, mee kari akulah yg paling laris jualannya..ekeke.. 
Siap ada yg suruh buka gerai jual mee kari..
Haa haa..nak tergelak aku! 
Mee Kari yg aku masak tu, adalah resepi dari tok menakan aku yg bagi..
Ada jgk tetamu yg dok rosek2 resepi mee kari aku..
Nak tau resepi yer, kena bayar pengeras dululah..heee
 
Tuan rumah masa tu sgt2 sibuk yer.. senteng tgn smpi ke lengan..
Syukur sgt2, mee kari aku masak hari tu menjadi secukup rasa..
Bkn senang tau nak masak byk2 utk bgi org ramai makan.. kena halusi betul2..
Nasib baik aku ada tukang rasa (hubby)..
 Dialah hakim,dialah juri mee kari aku hari tu..
&
Yg paling x tahan bila dengar mak sedara dok puji melambung2, cakap dkt MIL 
'untungnya Kak Yam, dapat menantu da la pandai menjait, pandai memasak plak tu..mana nak cari'..
Terus tersengih kambing aku yg dok kat dapur masa tu & terasa cam nak melompat, toin..toin..
bila dgr mak sedara puji cam tu...auwww
Lagi kembanglah vontot aii..
Hubby bersama bosnya..
Ni last gmbr yg sempat snap pkl 8 mlm..
tetamu yg seterusnya aku dah x larat nak amik gmbr..
Tetamu datang terus menerus smpi ke pkl 12 tgh malam..
Masa tu badan dah flat, rasa cam nk pengsan..
Dlm hati dok pikir, bilalah depa nak blk nie...
X larat dah nie.. huwaaa..
End up.. tinggal periuk kuah mee kari aku..
Alhamdulillah,
 mee kari aku mendapat sambutan hangat..ngee  
Selesai mee 15 bgks aku buat..
Anggaran seramai 53 org org tetamu yg dtg & dapat merasa air tangan aku hari tu..
Dalam hati terdetik,
wahh, berani jgk aku masak sorang2 utk diberi makan kepada tetamu sebnyak tu..
Macam x percaya plak..
Bangga sekejapan!

Sejujurnya aku tidaklah seterror & sepro mana pun bab2 memasak ni..
Pernah jgk masak x menjadi & selalu jgk makan kedai..hehe
Tapi aku percaya, sekiranya niat kita ikhlas memasak utk beri org ramai makan,
InsyaAllah, Allah akan permudahkan setiap apapun yg kita masak pasti akan menjadi..
Sama jgklah dgn perkara2 yg lain..
Yg penting adalah 'nawaitu' kita dlm setiap perkara yg kita buat..
Ceewaahh..cam ustajah plak..

10 comments:

penDragon said...

Wah...nnti thn dpn nk raya mama dh boleh riba tgn...wanie pandai masak!

LYAfrina said...

lya x sempat nk buat open house..takut x terlayan...

mummY daniSha said...

wahhh licin mee kari hehee

wanie amerie said...

k ruby:bole..tp kalo dkt raya puasa,mintak maap byk2..sbb mmg x dan nk tolong mama,sibuk menjait teramat2..kalo lepas tu,bole ajer..

wanie amerie said...

lya:nak wat open house kena pikiaq byk kali..sbb semua nak kena uruskan..bila ramai sgt jemputan,tu yg jadinya x sempat nk layan setengah..

wanie amerie said...

mummydanisha:hehe..tu lah abis licin..laris jualan hari tu..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah mmg tere la masak utk org ramai camtu..sy haritu tempah je..x larat nk masak sorang..fokus kt kemas rumah je hehe


mmg bertuah encik hubby..pandai jahit..pandai masak..cantik pula tu :)) ~ jaga kain nk koyak tu bhahaha


oh ye..share la resipi mee kari terangkat tuuuu

~IZZAH~ said...

X jemput pun.... majuk ahhh

wanie amerie said...

rina:haha..ok,nnti ada masa kita share resepi yer..

wanie amerie said...

izzah:ala jgn majuk..kali ni mmg juz jemput jiran,adik beradik n kwn2 abg sub yg terdekat je..kwn2 sub sorang pun mmg sub x dak jemput..
x sngka ramai la pulak yg mai dlm jemput sket2 je pun.
takpa thun depan ada lg, sub buat len..akn jemput izah sekali..hehe