Jul 22, 2011

Sambal Ikan Bilis+Kacang Goreng

Setiap kali menjelangnya Ramadan, menu inilah awal2 lg yg akan aku sediakan. Utk bekalan di bulan puasa nanti. Sedap diratah begitu saja, makan dgn nasi mahupun dibedal bersama roti..hehe
Kelmarin aku dah pn siapkan sebalang sbg peneman menu lain di bulan puasa nanti. Kami suka makan sambal ikan bilis ni dgn roti time sahur.
Lgpun bila dah kebuntuan idea nanti nk masak apa utk berbuka, at least satu menu dah ada cuma tambah je satu menu lg ke, cukuplah utk mengisi perut kami anak beranak ni.
Sambal ni haruslah digoreng sehingga kering supaya ianya tahan lebih lama..Cara nk memasak nya pn teramatlah senang..

Cara-caranya:
~Goreng ikan bilis & kacang tanah
~Blend cabai kering,bwg merah & bwg putih.
~Tumis cabai yg telah diblend bersama bwg.
~Mskkan gula(aku guna gula melaka),garam x yah boh sbb ikan bilis dah masin.
~Campurkan ikan bilis & kacang..Goreng sehingga kering..

Pastu suke ati lah nk mkn dgn nasi ke,roti ke,cekodok ke!..kikiki
Selamat mencube :)

3 comments:

penDragon said...

k ruby x pernah lagi buat sambal bilis dgn kacang ni...sbb EMB suka sambal bilis dgn tempe (maklum ler dia kan org Johor sorang!). Kalau letak dpn dia ni, mmg gelenti licin, x dan kita nk simpan dh, dia akan ratah sampai habis...cara yg paling selamat ialah bahagikan siap2 utk mkn & utk simpan...mmg kalau ada ni, laju je kita makan kan....

CIK NANA said...

Sedapnya... ;)
Yang nie, mak mentua kami supply.
Heheh..

wanie amerie said...

Pendragon:EMB tu ank johor ek..ooo,baru tau..hehe

Cik nana: syokla mentua tlg supply,sruh supply kat sub sama..haha