Feb 3, 2011

" Dah Besaq Ni,Ble Dapat Adik Dah"...







Ni la ayat yg selalu aku dgr sejak kebelakangan ni bila aku gi jln mana2 bersama dania..Ramai yg menyangka dania umo dlm lingkungan 4 thn or 5 thn,tp bila aku bgtau umo dania yg sebenarnya agak terkejut dorang semua,mgkin dania nmpk besaq..yelah dania kan anak bapak,semuanya ikot bapaknya dari rupa,saiz badan cuma tang jantina ngan kulit ja yg ikot aku..isshhh kuat btoi gen laki aku tuu..
Daripada adik beradik smp la ke kakak yg dok juai nasi lomak dpn umh aku pn tnya soklan yg sama..' dah besaq ni,bole dpt adik dahh '..siap ajaq dania lg suruh mintak adik kat aku..hehe lawak la dorang ni..Sabar yer makcik2 sekalian,bila dah ade nati aku bt press conference dlm tv,hokeyy...
Adat la kan,bila x kawen asik dok tnya bila nk kawennya.Dah kawen plak,bila nk dpt ank ni,bila dah dpt ank pertama,soklan seterusnya bila nk tmbh lg ni..So,pndai2 la ye utk memberi jawabannya..
Bagi aku perlu utk merancang nk dptkan ank ni,mahu x dirancang ye kang tiap2 thn kuo nya bby..nk beranak skrg ni bknnya free,pakai byk dowit..
Aku prefer utk beranak kt hospital swasta berbnding gomen ( bkn bermakna laki aku kaya sgt )tp disbbkan aku nk ada privacy mcmana aku beranak kat dania retu mmg mendapat layanan yg terbaik lgpn nurse yg baik hati & comel2 sgt..Mendengarkan byk pengalaman dr kwn2 yg tidak bernasib baik beranak ank pertama dorang,bgtau aku ank kedua nati nk kumpul dowit nk beranak kat hospital swasta plak,serik dah..Org cakap ala bt ape nk buang dowit sakit nk beranaknya sama ja..mmg sakitnya sama tp layanannya tidak sama sekali yer..harap maklum..
Takut la bila aku dgr,ada yg kna tengking dgn nurse,ada yg terberanak kat ats sofa sbb labor room penuh,pengalaman kakak aku sendiri beranak ank ke-2 yg terpaksa berjalan agak jauh ke labor room time sakit nk beranak,paling x pn nurse2 tlg la sorong kan kakak aku guna wheelchair ke labor room kejap,diakan tgh sakit nk beranak, mahukan terkeluaq nya bby msa on da way ke labor room tu sapa yg susah dorang jgk kan? kalo dkt nya takpe gak,ni jauh weii..Jd kakak aku pn katakan serikk sudaa..bila ank yg ke-3 je bru2 ni terus kakak aku ke hospital swasta..Ayat lawak yg penah jiran aku bgtau nurse ada cakap kat dia waktu nk beranak 'kak ni x dak reja len ka,tiap2 thn reja beranak ja,asik2 muka kak,mkn la pil perancang sama'..aii,mmg laser btoi mulut nurse ni..keji sggh,cabai kang!!
Yg paling aku takut dgr kisah sepupu aku yg dijadikan bahan eksperimen bdak2 praktikal sewaktu nk beranak..isshh,bayangkan lah disaksikan bdak2 praktikal tu yg semuanya lelaki lbh kurang 6 org (lain la kalo pompuan) dlm lingkungan umo 20-an,siap dok senyum2 lgi sewaktu dok tgk doktor ngajaq dorang cara2 nk sambut bayi ni..aiyooo..malu wehh..
Bkan aku nk condemn hospital gomen ni,ada jgk yg ok beranak cuma kdg2 ada yg x bernasib baik ja akan alami kes sebegini..Risau aku termasuk dlm org yg x bernasib baik nati..Selalunya kes2 beranak jer jd hal camni berbanding dgn sakit2 lain..mgkin nurse2 bhgn bersalin x larat kot,rmai sgt org dok beranak..hahaha
Apapn terpulang la persepsi msg2 nk pilih hospital gomen or swasta,tepuk dada tnya selera..Aku? mmg akn memilih hospital swasta sbb aku bole pilih doktor pompuan,nk kn layanan yg perfect,nk ada privacy,hubby aku bole msk menyaksikan sendiri aku beranak & tgk betapa peritnya bini dia menempuh saat getir nk melahirkan ank ni,ala bole demand la katakan..Aku nk jdkan pengalaman beranak ni satu pengalaman yg manis dlm hidup aku,x mo la berlaku kes2 yg bole bt aku terguris hati..lagipn bkn aku nk beranak tiap2 thn pn,jd nk la aku mendapat layanan yg special gitu..hehe
So,plan aku tahun 2012 utk aku nk tmbh bby tp sekiranya ditakdirkan aku peknen awal,alhamdulillah rezki..harap2 semuanya dipermudahkan..

4 comments:

~IZZAH~ said...

dania memang nmpak besar la. tak lambat lg sama besar dgn mama pulak.. haahaa...

betul kata sub mahsuri dah tutup, bankrap katanya.. kena pi bersalin kt dr.rozmi atau KMC la sub..

wanie amerie said...

tu la pasai.,pasni cam dua beradik ja kalo jln dgn sub..
isshh,x mo la p kat dr rozmi,takpa ada byk lg mcm PMC,INS,KMC..
izah jd scan x retu blk?

Alizawati Adros said...

haa???mahsuri dh tutup???laa...apsal la den yg dok dekat leh tk tau???betu l ke izah???

wanie amerie said...

btoi rsanya..sub pn dok dgr jgk berita mahsuri tutup..byk sebab dgr ceritanya..